Skip to content

Za varnost in zdravje moramo skrbeti tako pri delu kot tudi doma

Varnost in zdravje po navadi povezujemo z delovnim mestom, saj nam ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu nalaga zakonodaja.

(Pre)malokrat pa na varnost in zdravje pomislimo doma in v prostem času. Pogosto se ne zavedamo, da se tudi v teh dveh sferah življenja pojavljajo tveganja za našo varnost in zdravje, ki pa jih lahko odpravimo ali vsaj zelo zmanjšamo z upoštevanjem priporočil in nasvetov za varno preživljanje prostega časa. Skoraj tretjina poškodb, za katere je potrebno poiskati zdravniško pomoč, se zgodi v domačem okolju ali pri izvajanju prostočasnih aktivnosti. V Sloveniji nastane več bolniških odsotnosti zaradi poškodb izven dela kot na delu. (Vir: NIJZ, 2019)
Najpogostejši vzroki za poškodbe doma so spolzka tla, slaba razsvetljava, neprimerno pohištvo in izdelki z napako. Dejavnike tveganja za naše zdravje v domačih prostorih predstavljajo tudi hrup, onesnaženost zraka v zaprtih prostorih, plesen in strupene kemikalije.

Delo od doma

Tako kot v delovnem okolju je tudi doma potrebno poskrbeti za prepoznavanje in zavedanje dejavnikov tveganja za poškodbe in nezgode. Le tako lahko tveganja znatno zmanjšamo s preventivnimi ukrepi:

 1. Preberimo in upoštevajmo navodila za uporabo električnih naprav in aparatov ter kemičnih sredstev.
 2. V prostorih s kurilnimi napravami namestimo detektor ogljikovega monoksida, ki nas bo pravočasno opozoril na puščanje tega strupenega plina.
 3. Pohištvo namestimo tako, da nam omogoča dovolj prostora za varno gibanje, ostre robove, ki se nahajajo v višini glave pa ustrezno zaščitimo.
 4. Pri športnih dejavnostih uporabljamo zaščitno opremo, kot so čelada, ščitniki, ipd.
 5. Na poti od spalnice do sanitarij namestimo nočne lučke z vklopom v vtičnico ali posebne svetleče nalepke.
 6. Za delo na prostem poskrbimo za redno vzdrževanje motornih in vrtnih strojev ter druge električne opreme, uporabljajmo ustrezno delovno opremo, upoštevajmo varnostna opozorila v navodilih za uporabo motorne ali električne naprave, itd.
 7. Pri opravilu na višini namesto nestabilnega stola raje uporabimo lestev.
 8. Pri hoji po stopnicah na stopnico stopamo s čim večjo površino podplata. Tako pri vzpenjanju kot pri spuščanju se oprimemo držala ob strani.
 9. V kopalnih kadeh in tuših namestimo proti zdrsne podloge.
 10. Pri aktivnostih na prostem se prilagajamo temperaturnim razmeram, poleti se ustrezno zaščitimo pred vplivom sončnih žarkov, prav tako pa spremljamo vremenske razmere, da nas ne preseneti nevihta ali snežni metež.
 11. Ne pozabite tudi na ranljivejše skupine populacije kot so otroci, starejši in invalidi. Zanje je tveganje za nastanek poškodb še večje, zato je potrebna še dodatna prilagoditev bivalnih prostorov.

V zadnjem času zaradi situacije s COVID-19 dosti več ljudi opravlja delo od doma. Zato poskrbimo za varno in zdravo delovno okolje, prav tako pa za okolje, kjer bomo brezskrbno preživljali svoj prosti čas.

Back To Top